085 401 22 92

Ontkenning vaderschap

Als u vader bent geworden binnen uw huwelijk, bent u daarmee de juridische vader van het kind. Het kan echter zo zijn dat u desondanks niet de biologische vader van het kind bent. Ontkenning van het vaderschap kan dan een mogelijkheid zijn.

In het geval van adoptie of erkenning van een kind, dus nadat u eerder een kind hebt erkend dan wel hebt geadopteerd, is ontkenning niet meer mogelijk.

De ontkenning van het vaderschap kan worden gedaan door de vader, de moeder en ook het kind zelf. Er zal dan een verzoek tot gegrondverklaring ingediend moeten worden bij de rechtbank. Als deze gegrondverklaring door de vader wordt ingediend, dan moet dit geschieden binnen een jaar nadat u bekend bent geworden met het feit dat het kind mogelijk niet van u is. Indien de vrouw een gegrondverklaring wil indienen, moet dit binnen een jaar na de geboorte van het kind. Als het kind een gegrondverklaring wil indienen, moet dit binnen 3 jaar nadat hem of haar bekend is geworden dat de juridische vader niet de biologische vader is. Indien u nog minderjarig bent, dan hebt u na de dag waarop u meerderjarig wordt nog 3 jaar de tijd.