085 401 22 92

4 november 2020

Beëindiging gezamenlijk gezag

Als u het ouderlijk gezag uitoefent over een minderjarig kind, moet u het kind opvoeden en verzorgen. Het komt voor dat het ouderlijk gezag aan moet worden gevraagd bij de rechter, maar de ouders krijgen vaak automatisch al het gezag.

In boek twee van het Burgerlijk Wetboek is het ouderlijk gezag geregeld. Hierin is ook geregeld dat de moeder automatisch het ouderlijk gezag heeft. Als de vader is gehuwd met de moeder op moment van geboorte, heeft de vader ook automatisch het gezag. Als de vader en moeder niet gehuwd zijn, dient de vader het kind eerst te erkennen. De advocaat kan hierbij een verzoek indienen bij de rechtbank tot het verkrijgen van het ouderlijk gezag.

In de gegeven zaak, uitgesproken door Rechtbank Limburg op 9 februari 2021 werd het ouderlijk gezag van de vader beëindigd. Eerder had de vader wel het ouderlijk gezag over zijn minderjarige kind. Hierdoor zal de moeder voortaan het gezag over het kind alleen uitoefenen. Het kind is klem of verloren geraakt tussen de ouders. In oktober 2017 heeft het kind de keuze gemaakt om het contact met de vader te verbreken.

Het ouderlijk gezag van de vader is uiteindelijk beëindigd, omdat het kind klem of verloren is geraakt tussen de ouders en niet te verwachten is dat er binnen afzienbare tijd redelijke verbetering plaats zal vinden. In juni 2016, na de echtscheiding, zijn de ouders in een verwikkelde ex-partnerstrijd terechtgekomen. Hoewel de vader van mening is dat zijn kind bij de moeder opgroeit in een slechte opvoedingssituatie, is de moeder én het kind van mening dat de vader fout zit. De vader stuurde de moeder meerdere malen vervelende en verwijtende e-mails en stelde haar in een negatief daglicht op sociale media. Het kind wil zelf geen contact meer met haar vader. Het kind heeft genderdysforie, waardoor zij tussen 22 mei 2017 en 22 mei 2020 onder toezicht is gesteld door Stichting Bureau Jeugdzorg Limburg. Jeugdzorg heeft tevens geprobeerd het contact met de vader en het kind weer op te pakken. Er zijn hierbij geen gewenste resultaten bereikt.

Volgens artikel 1:251a lid 2 kan het gezamenlijk gezag worden beëindigd indien er een onaanvaardbaar risico bestaat dat het kind klem of verloren zou raken tussen de ouders en er geen verwachtingen van verbetering plaats zullen vinden. Aan de hand van deze wet, het verhoor van het kind en de andere verklaringen, heeft de kinderrechter het ouderlijk gezag van de vader beëindigd.

Indien u vragen heeft over het beëindigen van gezag over uw kind of heeft u hier onmiddellijk hulp bij nodig, dan kunt u contact opnemen met Meester in Recht. Ik help u graag verder.

Actuele nieuwsberichten

Blijf op de hoogte

Achternaam kind wordt niet altijd gewijzigd
28 april 2022

Achternaam kind wordt niet altijd gewijzigd

De achternaam is heel belangrijk voor de identiteit van een persoon. Wanneer een achternaam volgens [...]

Lees meer
Geen omgang vanwege aanhoudende agressie
9 maart 2022

Geen omgang vanwege aanhoudende agressie

Recentelijk heeft Rechtbank Noord-Nederland (ECLI:NL:RBNNE:2022:361) geoordeeld dat het vaststellen van een omgangsregeling niet in het [...]

Lees meer
Vervangende toestemming vaccinatie bij kinderen
6 december 2021

Vervangende toestemming vaccinatie bij kinderen

De vraag of minderjarige kinderen ook gevaccineerd mogen / moeten worden is recent een uitvoerig [...]

Lees meer