085 401 22 92

28 april 2022

Achternaam kind wordt niet altijd gewijzigd

De achternaam is heel belangrijk voor de identiteit van een persoon. Wanneer een achternaam volgens de wet zou moeten worden gewijzigd, kan het zijn dat het belang van de identiteit van een persoon zo zwaar weegt dat de achternaam toch niet wordt gewijzigd.

 

Dit was het geval in een uitspraak van Rechtbank Noord-Holland van 20 april 2022 (ECLI:NL:RBNHO:2022:3578). In deze zaak ging het om de achternaamswijziging van een kind. De vader van het kind was recentelijk erkend door zijn vader, de opa van het kind. De vader heeft er toen voor gekozen om de achternaam van zijn vader over te nemen. Hierdoor zou eigenlijk op grond van artikel 1:5 BW ook de achternaam van het kind automatisch wijzigen in de achternaam van haar opa.

 

Het kind wilde niet dat haar achternaam zou wijzigen, aangezien zij zich identificeerde met haar huidige achternaam. Zij heeft altijd met dezelfde achternaam geleefd en wijziging zou een onaanvaardbare inbreuk zijn op haar identiteit, privéleven en familieleven.  Zij beriep zich hierbij op artikel 8 EVRM en artikel 7 IVRK, het recht op privé- en familieleven en het recht op naam.

 

De rechtbank overwoog dat het kind een groot persoonlijk belang had bij behoud van haar achternaam. Als haar achternaam zou wijzigen zou zij in een identiteitscrisis belanden, aangezien zij zich altijd met haar huidige achternaam had geïdentificeerd. Het was voor de psychische gesteldheid van het kind van belang dat haar achternaam niet zou worden gewijzigd, zodat zij meer rust zou krijgen. De rechtbank heeft derhalve geoordeeld dat het belang van het kind bij behoud van haar achternaam zwaarder woog dan het belang bij een feitelijk juiste registratie in de registers van de burgerlijke stand.

 

Hulp nodig?

Heeft u vragen over het wijzigen van een voor- of achternaam, neem dan  contact met ons op. Wij adviseren u graag.

Actuele nieuwsberichten

Blijf op de hoogte

Geen omgang vanwege aanhoudende agressie
9 maart 2022

Geen omgang vanwege aanhoudende agressie

Recentelijk heeft Rechtbank Noord-Nederland (ECLI:NL:RBNNE:2022:361) geoordeeld dat het vaststellen van een omgangsregeling niet in het [...]

Lees meer
Vervangende toestemming vaccinatie bij kinderen
6 december 2021

Vervangende toestemming vaccinatie bij kinderen

De vraag of minderjarige kinderen ook gevaccineerd mogen / moeten worden is recent een uitvoerig [...]

Lees meer
Moeder worden in een lesbische relatie
5 november 2021

Moeder worden in een lesbische relatie

Wanneer een man en een vrouw getrouwd zijn en samen een kind krijgen, worden zowel [...]

Lees meer